Uventet broåpning ødela spennende finale

Fire ryttere hadde nesten halvminuttets ledelse på den siste 7,4 km lange runden i Fredrikstad sentrum da en broåpning plutselig stoppet hele feltet og ødela finalen på den 2.etappen av Ladies Tour of Norway, 140 km mellom Sarpsborg og Fredrikstad. En svært ulykkelig hendelse, men det ble likevel en tøff spurt der Chloe Hoskings (Alé-Cipollini) vant etappen og Marianne Vos (WM3) tok over totalledelsen.

CHLOE HOSKINGS (Alé-Cipollini) vinner spurten i Fredrikstad med noen centimeter til Marianne Vos (WM3), som dog tok over totalledelsen i rittet. Foto: MARCELA HAVLOVA/sweksi.com

Årsaken til den uventede broåpningen er ifølge rittledelsen flere ulykkelige omstendigheter. Åpningen styres sentralt fra Oslo ved at båtene ringer et telefonnummer, men på grunn av LToN var broa stengt til kl.18,00.
Nå gikk det sakte på dagens etappe på grunn av mye vind. 15 sekunder over kl.18,00 kom rytterne til broa for siste gang, og da gikk bommene ned og feltet måtte stoppe. Årsaken til at de gikk ned skal ifølge rapportene også være en nyansatt på kontoret i Oslo, som ikke hadde fått med seg at rittet ikke var ferdig.

Tapte ledelsen
De fire rytterne i teten var mindre enn 30 sekunder foran feltet, og dermed valgte hoveddommeren å følge reglene. De sier at man da mister det forspranget man han.
De fire i teten var på dette tidspunktet Katarzyna Pawlowska (Boels-Doelmans), Mieke Kröger (Canyon SRAM), Leah Kirchmann (Team Sunweb) og Rosella Ratto (Cylance).
Kröger var en trussel mot totallederen og tapte nå muligheten til å ta ledelsen etter to etapper.

Istedet ble det spurtkanonene som brukte de siste 5 kilometerne til å gjøre opp. Chloe Hoskings kom fint ut på oppløpet og ble egentlig bare utfordret av Marianne Vos, som hadde vært aktiv hele veien og allerede tatt totalledelsen via bonussekunder.
Prologvinneren Ellen Van Dijk (Team Sunweb) ble nummer tre og er fortsatt med i kampen om totalseieren.

I klatrekonkurransen er det spennende. Jannecke Ensing (Alé-Cipollini) tok over den prikkete trøya, men Rosella Ratto har like mange poeng foran søndagens avsluttende etappe. Den tyske mesteren Lisa Klein (Cervelo-Bigla) beholdt ledelsen i ungdomskonkurransen, mens Susanne Andersen (Hitec Products) fortsatt er beste norske i sammendraget.

Mest aggresive rytter og vinner av laksetrøya og 10 kg laks ble italienske Siliva Valcecchi (Bepink-Cogeas) etter et langt solobrudd tidlig på etappen.

Marianne Vos leder også i kampen om den grønne poengtrøya fra Simployer.

Den ulykksalige broåpningen… Skjermdump fra TV2