Uforandret dronningetappe avslutter

4. etappe, Svinesund-Halden 156,2 km:

Om man taper litt tid i Knardalsbakken på lørdag, så finnes muligheten å ta igjen det tapte på søndagens avsluttende etappe.
Arrangøren beholder nemlig dronningetappen fra de siste årene, de 156 kilometerne som krysser grensen mellom Norge og Sverige flere ganger og har mange krevende partier.

Fra starten på den gamle Svinesundsbroa går løypa innom Strømstad før den snur innover i landet igjen og passerer grensen til Norge etter 55,9 km. Men det er bare et kort opphold før det nok en gang blir svenske veier etter 71 km.
Her venter blant annet et 7 km langt parti med grusvei før man igjen kommer inn i Norge ved Kornsjø der det kjempes om den spesielle grensespurttrøya.

Etter en rask nedkjøring fra Prestebakke kommer rytterne til de avsluttende rundene i Halden sentrum der målet nå ligger ved Kongens brygge, som ifjor. Det skal kjøres tre fulle runder à 5 km før man går i mål.

De siste to mulighetene til å kapre poeng i kampen om klatretrøya kommer ved Daftö
utenfor Strömstad etter 33,5 km. Bakken er bare 400 meter lang med 1 prosents stigning, så den kommer nok ikke til å sprinte feltet. Andre bakkespurt ligger ved Glende i Enningdalen der man skal klatre i 2,2 km med 3,5 prosent i snitt.

Første flatsprint møter rytterne allerede ved Stene før Strømstad etter 18,9 km, mens man må vente helt til passeringen av mål-linjen etter 140,5 km for å kunne ta poeng på den andre spurten.

Ved målet har rytterne altså kjørt 156,2 km, det er nær grensen for hva som er tillatt lengde i et etapperitt for damer. Og med tre tunge etapper i beina fra dagene før bruker det å være mange slitne rytterne i Halden på søndag. Det er ikke ventet at hele feltet kommer samlet til mål her.

Men det er ventet at publikum stiller opp i store mengder. Det er de nemlig veldig flinke til når Ladies Tour of Norway avslutter i grensebyen under Fredriksten festning.

Foto: Trine Merethe Høistad