På velkjente veier i Indre Østfold

2. etappe, Askim-Mysen 133,6 km:

Indre Østfold har blitt en fast destinasjon på fredagsetappen av Ladies Tour of Norway. Slik blir det også i år. Det er bare en drøy mil mellom Mysen og Askim, men rytterne skal ut på 133,6 km som tar de rundt det meste av Indre Østfold – for mange av rytterne på delvis velkjente veier fra tidligere utgaver av LToN.

Mysen har hatt målgang i de to siste utgavene av rittet. Nå starter man i Østfolds minste by og har også en innlagt spurt her. For første gang er målet lagt til nabobyen Askim, der det kanskje lengste oppløpet i rittets historie så langt venter.

Det har vært utskillelse på denne etappen tidligere. Det kan det bli nå også, spesielt ettersom den avsluttende runden på 8,1 km i Askim, som skal kjøres tre ganger, er krevende. Det er også tunge partier på løypa rundt Linnekleppen og på veien fra Øymark mot Ørje. Her gikk rittet også for to år siden da man startet i Halden.

Også denne dagen er det to innlagte flatspurter og to bakkespurter. I Rakkestad, der man hadde start ifjor, kommer den første spurten allerede etter 18,8 km. Siden følger to bakkespurter. Den første ved Linnekleppen er 1 km lang med 3,5 prosent i snitt. Siden er det den siste bakken opp mot kurstedet i Ørje, som også var bakkespurt for to år siden. Den er 1,2 km lang med 3,8 prosent i snitt, men det er brattest på slutten av bakken.
Den andre flatspurten kommer i Mysen sentrum da man passerer startområdet igjen. Siden sykler man opp Vandugbakken og videre på riksvei 22 til Trøgstad før man svinger av mot Askim som man også har gjort tidligere. Totalt skal man altså sykle 133,6 km.

Dette er en etappe der det er vanskelig å si om et brudd kan holde hele veien til mål eller om spurterne henger med hele veien til avslutningen. Det er første gangen man går i mål i Askim. Målet er på samme gate som årets NM i gateritt, men lengre opp ved kommunehuset. Rytterne har også en betydelig lengre sprint, mer enn 500 meter rett fram. Det gir muligheter for skikkelige opptrekk for de lagene som har flere ryttere med i finalen.

En festlig fredag ettermiddag bør det bli både i Askim, Mysen og resten av Indre Østfold, et område som virkelig står i idrettens tegn disse dagene. Uka før LToN arrangeres nemlig VM i orientering med Mørk golfbane ved Spydeberg som hovedarena.