OL-stemmen også på Ladies Tour

Han kalles ”verdens beste speaker” og har en merittliste som ingen i verden kan matche. Kjell-Erik Kristiansen er på hjemmebane når han for tredje gang tar mikrofonen på LToN. Mange syklister kjenner også stemmen fra fjorårets VM og fra utallige sykkelritt i Norge og hundrevis av timer som kommentator hos Eurosport for noen år siden.

MARIANNE VOS intervjues av Kjell-Erik under fjorårets LToN. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/KEK-stock

Det er skikkelig gøy å få jobbe med et så stort arrangement på hjemmebane, sier den profilerte speakeren fra Mysen.
Jeg har vært speaker i 21 forskjellige land og holdt på med dette i over 30 år, men det er svært sjelden jeg får gjøre jobben min på hjemmebane.
For til tross for 22 år i utlandet er Østfold hjemme for Norges mest kjente idrettsspeaker. Han har vokst opp på Mysen og kom tilbake for noen år siden etter 15 år i Sverige og 7 år i Finland.

Det har kostet mye, jeg har jo snart familie i hele Norden, sier Kjell-Erik, som blant annet har en datter som er på det svenske langrennslandslaget og en som er aktiv turner i Finland.
Men jeg elsker jobben, det er mer som enn livsstil enn en jobb. Selvfølgelig er det slitsomt med rundt 200 reisedager i året, men det hjelper at man får jobbe med noe man elsker.

Det begynte ved en tilfeldighet gjennom orienteringssporten hjemme på Mysen. Siden utviklet det seg raskt, og det store gjennombruddet kom på ski-VM i Falun i 1993 og OL på Lillehammer 1994.
Nå har jeg gjort 8 OL, snart 50 VM og sikkert godt over 500 World Cup-arrangementer i forskjellige idretter. Det er en fantastisk jobb, jeg elsker spenning og dramaturgien, sier mannen som er kjent som ”*Den nordiske stemmen” i ski og skiskyting som er de sportene han har jobbet mest med.
Men sykling har alltid ligget meg varmt om hjertet etter at familien bodde to måneder i Spania hvert år siden jeg var 8 år. Da fikk jeg smaken på Tour de France, og siden har jeg fått kommentere rittet ti ganger på Eurosport ved siden av alle de andre største rittene i verden.

Ifjor var han speaker på VM i Bergen og traff der mange av de rytterne som skal være med i årets Ladies Tour of Norway.
Det er spesielt morsomt at det er mål på Mysen igjen. Det er vel litt min skyld at Indre Østfold har fått en egen etappe. De siste to årene har jeg jobbet som prosjektleder for LToN med hovedvekt på media og TV, forteller Kjell-Erik, som også har flyttet sin virksomhet fra Sverige til Norge.
– Ja, jeg har i år startet et nytt firma i Norge sammen med blant annet Roy Moberg, som er rittdirektør for LToN. Vi jobber litt mer med utvikling av events, media og management enn jeg har gjort tidligere. Jeg føler jo at jeg har ganske mye på føttene etter 30-35 år i bransjen, dessuten er det vel ikke så mange andre i Idretts-Norge som har et bedre nettverk, skratter 58-åringen fra Mysen som er på hjemmebane på fredag.

Og Kjell-Erik er allsidig i sin jobb. I vinter var han speaker på skiskyting under OL i Pyeongchang, forrige uke gjorde han VM i motorsag på Lillehammer og han har jobbet både med armbryting, bodybuilding og trav. Men favorittene er ski, skiskyting, sykkel og orientering.