LToN inntar Vestfold for første gang

1.etappe, Åsgårdstrand-Horten 128,4 km

Årets Ladies Tour of Norway gjester for første gang Vestfold. Første etappe byr på en skikkelig rundtur i Østfolds nabofylke på andre siden av Oslofjorden. Starten går utenfor Edward Muchs gamle hus i Åsgårdstrand og målet er i Horten sentrum, samme målstrek som herrene i Tour of Norway benyttet i fjor.

Edward Much står altså sentralt ved starten i Åsgårdstrand. Rytterne kommer i nærkontakt med malerens tidligere hjemsted før de ruller ut på den nesten 13 mil lange etappen som avsluttes med tre runder à 7,6 km i Horten sentrum.

Foto: Visit Vestfold/Nils A. Kavli-Borge

Det er ikke den mest kuperte etappen, selv om det ikke er flatt i det indre av Vestfold. Derfor er den god mulighet for spurterne til å hente hjem en etappeseier. Spesielt motivert er sikkert norske Hitec-Products unge Ingvill Gåskjenn som kommer fra målbyen Horten.
Løypa går først vestover innover i fylket til Høijord, før man kjører rett nordover til Hof og en østlig tur til Sande. Herfra følger man Oslofjorden hele veien sydover til Nykirke før man svinger av inn mot Horten sentrum.

Etappen har to innlagte spurter og to bakkespurter. Flatspurtene kommer i Revetal etter 23,5 km og i Holmestrand etter 88,1 km. De to bakkespurtene er ikke av de lengste. Først venter Kjønnerød etter 33,2 km, en stigning på 1,4 km som har et snitt på 3,1 prosents stigning.
Hanekleiva etter syv mil er brukt flere ganger av herrene i Tour of Norway og andre ritt. Den er 3,1 km med 3,9 prosent i snitt. Og med seks mil til mål etter den siste bakkespurten er det gode muligheter for at feltet samler seg igjen, hvis da ikke et brudd får gå inn.

Den avsluttende runden i Horten sentrum er rask med en høyresving fra ca. 500 meter før mål helt til man ser målseilet drøyt 200 meter fra mål. En rask spurt til tross for svingen og en liten motbakke på de siste meterne mot mållinjen. I tillegg et intimt målområde der det var skikkelig god stemning da Tour of Norway gjestet Horten i 2018.

Ladies Tour of Norway synes det er meget interessant å komme til Vestfold. Rittet er jo Østfold-basert, men i år tar man altså turen både innom Vestfold og Sverige.