LToN blir avgjort i Knardalsbakken?

3. etappe, Moss-Halden 125,3km:

For første gang har Ladies Tour of Norway en skikkelig bakkeavslutning. Det er svært trolig at rittet avgjøres i avslutningen av den 3. etappen mellom Moss og Halden da rytterne skal opp den fryktede Knardalsbakken til Fredriksten festning to ganger. Her er den gjennomsnittlige stigningen hele 7,3 prosent over 1,3 km.

Vi har noen ganger fått litt kritikk for at våre avslutninger har vært litt for like, og vi har lenge hatt et ønske om en bakkeavslutning, sier rittdirektør Roy Moberg, som nå får oppleve en tøff finish i hjembyen Halden.

For første gangen har man også Moss med som startby i LToN. Fergebyen ved Oslofjorden har man lenge ønsket å få med i rittet, og nå blir det altså start her på den 3. etappen på lørdagen. Samme startsted er brukt flere ganger for herrenes Tour of Norway, og det har alltid vært god stemning ved kanalen i Moss når rytterne har rullet ut herfra.

Foto: Terje Holm

Rytterne tar den indre veien gjennom Østfold til Halden. Etter en nordlig start går ruta østover til Skiptvet før man krysser Glomma ved Norges største kraftstasjon Vamma. Fra Eidsberg kirke til Rakkestad følges samme rute som dagen før, mens man deretter kjører riksveien mot Sarpsborg til Gautestadsletta. Her kutter man over til riksvei 22 som følges til målbyen Halden.

Den avsluttende runden er 7,5 km og etter en rask nedkjøring fra Fredriksten kjører man gjennom Halden sentrum og passerer søndagens mål-linje som er kjent for de fleste av rytterne. Men deretter bærer det oppover Knardalsbakken, og med bare motbakke i drøyt 1,5 km til mål er det ventet at dette blir avgjørende i sammendraget.

De to flatspurtene på etappen ligger i Våler etter 21 km og ved passering av søndagens mål-linje i Halden etter 116,2 km. Det er en bakkespurt ved Stutfosstjern mellom Våler og Skiptvet der VM i orientering akkurat er ferdig når rytterne passerer. Stigningen er 4,9 km lang med 2,3 prosent i snitt. Det er også poeng i kampen om bakketrøya på mål-linjen etter 125,3 km. Den siste stigningen har en kategorisert del på 1,3 km med 7,3 prosent i snitt.

Halden er jo hjembyen til LToN, og her bruker det å være flest tilskuere. Nå håper arrangøren på liknende tilstander som ved Allsang på grensen når rytterne får tidenes tøffeste avslutning i rittet.