Ladies Tour til topps på bare 4 år

Ladies Tour of Norway debuterer på World Tour-nivå i august – i sin fjerde utgave. Det Østfold-baserte rittet har på rekordtid nådd syklingens toppnivå og blir faktisk det første World Tour-rittet noen gang i Norge. Bak står ildsjelen Roy Moberg og drar i trådene med mottoet ”In it to spin it”. Og nå spinner det på alvor for Moberg & co…

Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/sweski.com

Fra den spede begynnelsen for fire år siden til et ritt over fire dager med et budsjett på over 6 millioner kroner, direkte TV-sending og hele verdenseliten på plass ligger det enormt med arbeid – det aller meste frivillig innsats.

– Vi har blitt veldig godt mottatt internasjonalt, og jeg tror vi har fått et rykte på oss for å være en bra arrangør, sier Moberg, som i sin aktive tid mest satset på langrenn. Men siden datteren Emilie er en av Norges aller beste damesyklister, har bedriftslederen fra Halden blitt en viktig spiller i utviklingen av damesykling i Norge.
– Det har vært stor forskjell på hvilken behandling damer og herrer får i media. I Norge har jo sykkelinteressen eksplodert, men på damesiden har det ikke tatt av helt ennå.
Roy Moberg mener dog at vi bare ser begynnelsen til noe stort. Selvfølgelig er det lettere å dra lasset hvis vi får en verdensstjerne blant damene som for eksempel Thor Hushovd, Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen har dratt opp interessen på herresiden.
– Jeg besøkte nylig ”Giro Rosa”, som er damenes Giro d’Italia, og hele verdenseliten forsikret meg om at de gleder seg til å komme til Ladies Tour i august.

Fra Halden til hele Østfold
LToN, som rittet gjerne forkortes, startet med Halden som base. Men på fire år har det utviklet seg til å bli et Østfold-prosjekt der også fylkeskommunen er tungt inne på sponsorsiden.

– Vi får enormt god støtte av både stat og fylke samt de kommunene som er berørt av rittet, påpeker Moberg, som altså har flerdoblet budsjettet til årets utgave.
Det er fremst TV-produksjonen som gjør at det blir så mye dyrere. Dessuten er det selvsagt ekstra kostnader i forbindelse med å flytte rundt fra sted til sted.
Målbyer i år er Halden, Mysen og Fredrikstad, mens startene foregår i Halden, Sarpsborg og på grensen midt på den gamle Svinesundsbroa.
– Vi gjør også i år en tur innom Sverige på søndagens avsluttende etappe, noe som jo er litt eksklusivt med to land samme dag.

Direkte på TV2 og i verden
Det meste av arbeidet er altså frivillig, men en som jobber med rittet under hele året på prosjektbasis er OL- og VM-speakeren Kjell-Erik Kristiansen fra Mysen. Den rutinerte kommentatoren har blant annet ansvaret for TV- og mediasiden.

– Vi tar et enormt steg i år. Blant annet skal rittet gå direkte på TV2 hovedkanalen både fredag, lørdag og søndag – akkurat som fra for eksempel Tour of Norway og Arctic Race of Norway. Det er en kjemperigg med helikopter, motorsykler, OB-busser og massevis av folk i arbeid, forteller Kristiansen, som også blir speaker på LtoN-– akkurat som han blir det på VM i Bergen i september.
– Men Norge er jo bare en liten del. Vi solgte akkurat TV-rettighetene til Amerika, og resten av verden kan se rittet live på UCIs nettkanaler. Dermed er vi dekke opp for hele verden, og jeg tror at ganske mange millioner kommer til å være innom sendingene fra Østfold de dagene som rittet pågår.

Utvidet til fire dager
En annen nyhet er at LToN nå er utvidet til fire dager. På torsdag ettermiddag starter man med en 3,5 km lang prolog midt i Halden sentrum. Det er den samme løypa som ble brukt i den første utgaven for fire år siden og som fikk bra skussmål av rytterne.
Her sykler deltakerne en og en i kampen mot klokka.

Ellers blir det tre varierende fellesstart-etapper.
Fredagens etappe starter i Halden og følger Haldenvassdraget til Ørje. Deretter kjører man gamle E18 til Mysen, hvor det blir tre tekniske runder midt i sentrum og målgang utenfor Festiviteten kino. Denne dagen har også statsminister Erna Solberg meldt sin ankomst.
450-årsjubilerende Fredrikstad, Østfolds største by, er målplass for lørdagens etappe som starter på vakre Hafslund Hovedgård i Sarpsborg. Løypa går nordover til Svinndal, gjennom Råde og Rygge og langs den vakre kysten ned til Fredrikstad, der målet ligger vakkert helt nede ved Glomma.
Søndag venter den hardeste etappen med flere grensepasseringer mellom Norge og Sverige. Man passerer gjennom Strömstad før rytterne tar seg inn i landet og kommer tilbake til Norge i Enningdalen lengst syd i Østfold. Deretter en ny runde i Sverige med blant annet 7 km spektakulær grusvei før man kommer inn i Norge igjen ved Kornsjø. Både i Halden og Fredrikstad er det også avsluttende runder i målbyen.

Ut å lage folkefest
Nå håper arrangørene at folk i Østfold kommer ut og lager en skikkelig folkefest, slik at TV-titterne rundt om i verden også får lyst til å besøke fylket. TV2 vil gjerne ha samme engasjement som vi ser i Nord-Norge under Arctic Race. Og de beste rytterne i verden kommer altså.

I de tre tidligere utgavene har verdensstjerner som nederlandske Anna van der Breggen (OL-mester i Rio 2016), den amerikanske mesteren Megan Guarnier og den tidligere nederlandske mesteren Lucinda Brand vunnet sammenlagt.

Dessuten har jo Norge et profflag på høyeste nivå blant damene, nemlig Hitec Products med blant annet hjemmehåpet Emilie Moberg fra Halden som har hatt en meget bra sesong hittil i år