Ladies Tour of Norway blir WorldTour-ritt

lton-wwt-status-blde

– VELKOMMEN TIL ØSTFOLD 17.-20.august 2017, sier noen av LToN-funksjonærene i Halden. Her med rittdirektør Roy Moberg på panseret. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Dette er tidenes mulighet for Østfold til å vise seg fram for det norske folk, sier rittdirektør Roy Moberg etter at Ladies Tour of Norway er oppgradert til World Tour-ritt, det vil si den høyest mulige kategorien innenfor det internasjonale sykkelforbundet UCI.

– Ja, nå blir rittet vist direkte på TV2 hovedkanalen, fortsetter Moberg.

Dette er første gang det arrangeres et helt etapperitt på World Tour-nivå i Skandinavia. I 2012 gikk de tre første etappene av herrenes Giro d’Italia i Danmark, men det er det nærmeste vi har vært. Ritt som for eksempel Tour of Norway og Arctic Race of Norway for herrer ligger på nivået under, det såkalte HC-nivået.
Jeg tror ingen ritt har hatt en så rask utvikling til det høyeste nivået innen sykkelsporten, sier Moberg.

Arrangøren ønsker ifølge rittdirektøren å beholde sin Østfold-profil, hvilket vil si at man i hovedsak kommer til å ha etappene i fylket.
I 2016 brukte vi for første gang store deler av Østfold, og vi hadde foruten Halden også et tett samarbeid med både Fredrikstad, Sarpsborg, Eidsberg, Rakkestad og Askim. Hvilke kommuner som blir med i 2017 gjenstår å se.
Etappene er noe vi skal begynne å jobbe med nå, men det er klart at rittet utvides med en dag og går ei uke senere enn i år. Det betyr at hele verdenseliten for damer konkurrerer på veiene i Østfold i perioden 17-20.august 2017.

Ifølge Roy Moberg blir det en kort prolog torsdag 17.august, mest sannsynlig i Halden, der rittet startet for bare tre år siden. Roy var selv initiativtaker sammen med Heidi Stenbock-Haakestad, og hans datter Emilie Moberg er Norges beste damesyklist.

Sendes direkte på TV2
Ladies Tour of Norway har ikke fått samme oppmerksomhet i mediene som herrenes tre store etapperitt i Norge. Men det blir det forandring på nå, og det er her Roy Moberg mener Østfold har enorme muligheter til å vise hva vi østfoldinger står for.
– Det blir direktesendinger i beste sendetid på TV2 hovedkanalen, akkurat som fra de tre etapperittene for herrer. TV2 stiller med sitt studio med Johan Kaggestad og Christan Paasche og forhåpentligvis også Dag Otto Lauritzen i egen bil langs løypa for å gjøre reportasjer.
Vi ønsker at østfoldingene viser kreativitet og kommer ut for å heie. Det kan bli en skikkelig folkefest en knapp måned før sykkel-VM i Bergen i september.

Hele verdenseliten kommer når det nå er World Tour-ritt. Helgen før kjører de i svenske Vårgårda, som har byttet uke med Ladies Tour.
– Det betyr at damene kommer til å være i Østfold nesten hele uka for å trene og forberede seg. De kommer antagelig direkte fra rittet i Vårgårda søndagen før.
En annen sak som gleder rittdirektøren er at i prinsipp alle funksjonærer som hjalp til i årets ritt har sagt ja til å være med også neste år.