Kristen Faulkner ”stjal” seieren på 1. etappe

Kristin Faulkner (Tibco-SVB) angrep fra en bruss på 5 ryttere og vant en sensasjonell seier på første etappe av Ladies Tour of Norway torsdag.
– Det er min første WordTour-seier noensinne, og jeg var virkelig redd for at de skulle ta meg på streken, sa den 28 år gamle amerikaneren som akkurat holdt unna på sprinten mot hovedfeltet  bak.

Foto: Jørgen Mo

Faulkner var en del av en gruppe på fem rytter som lå i front i det meste av løpet. Hun slapp unna etter 40 km sammen med Anna Christian (Drops), Nina Buysman (Parkhotel Valkenburg), Tiril Jørgensen (Norges landslag) og Nathalie van Gogh (Bingoal).
Gruppen hadde maksimalt 4 minutters ledelse, men da de nærmet seg den siste runden i Sarpsborg økte hovedfeltet farten og kom helt i kapp av to minutter.
Faulker angrep de andre rytterne i utbrytergruppen før hun krysset mål-linjen for første gang med 20 km igjen. Hun fortsatte da videre alene da de fire andre ble tatt igjen av hovedfeltet.
Men det var egentlig ikke noe annet lag som klarte å ta innpå, og med to runder igjen å sykle  (13,4 km) hadde Faulkner økt avstanden til ett minutt.

Angriperne tok igjen halvparten av forspranget på den nest siste runden, men hun klarte bare så vidt å holde de andre unna på den svake oppoverbakken opp mot mål. En årsak til dette var også at det var et krasj i hovedfeltet som tok med seg noen av rytterne. Krasjen forårsaket en uorden mellom lagene igjen, og Kristen Faulkner klarte akkurat å vinne noen centimeter foran hjemmehåpet Susanne Andersen (Team DSM) og den britiske mesteren Alice Barnes (Canyon SRAM).

– Jeg har ikke engang begynt å tenke på hvordan jeg skal forsvare ledertrøya i morgen, sier Faulkner som ikke er særlig kjent ved å være i sentrum for alle i målområdet i Sarpsborg etter 141,5 km.
– Jeg har aldri løpt foran så mange mennesker før, smiler hun.

Foto: Anton Vos/CorVos

Faulkner tok også poengtrøya mens Nina Buysman (Parkhotel Valkenburg) som også var i brudd, er leder av Quen of Mountain-trøya. Anna Shackley (SD Worx) har den beste unge rytter-trøya, mens Susanne Andersen (Team DSM) var beste norske.

Ladies Tour of Norway er et fire dagers løp, og det avsluttes i Halden på søndag. Den store testen er fjellfinish til Norefjell på lørdag etappe 3.

Her er de komplette resultatene fra trinn 1.