Idrettsfesten 450 i Fredrikstad

Når Ladies Tour of Norway kommer til Fredrikstad som målbyen på lørdagens andre etappe så kommer man midt i den store idrettsfesten 450 som arrangeres i forbindelse med byens 450-årsjubileum. Foruten målgangen av LToN arrangeres det også VM i seiling, NM i bueskyting og Fredrikstad triathlon.

ARRANGØRENE av de forskjellige eventene og fra Fredrikstad kommune gleder seg til den store Idrettsfesten 450 i Fredrikstad 19.august. LToN:s race director Roy Moberg helt til høyre på bildet.

Det hele skal sys sammen med en såkalt ”hot spot” på Tollbodplassen ved målgangen for LToN. Her blir det massevis av aktiviteter både for barn og voksne. Du kan få prøve på bueskyting og få opplæring i seiling. Dessuten kan du følge TV-sendingen fra LToN live på storskjerm eller se innslag fra de andre arrangementene.

– I jubileumsåret feirer vi ikke bare byens historie, vi feirer også dagens Fredrikstad. Her har idretten en sentral rolle. Når vi først er så heldige å ha så mange spennende og tunge idrettsarrangementer i byen samtidig, må vi benytte sjansen til å lage en skikkelig idrettsfest, sier Irene Østbø, prosjektleder for Fredrikstad 450 år.
– Arenaen på Tollbodplassen skal fungere som en møteplass for både deltakere og publikum. Her skal man kunne få informasjon om samtlige arrangementer mens de pågår. Det vil bli storskjerm og et publikumstelt med underholdning, aktiviteter og matservering, sier André Flatner, idrettssjef i Fredrikstad kommune.

Tollbodplassen blir ”hot spot”
Og på Tollbodplassen kan man følge den avsluttende løpingen i Fredrikstad triathlon på nært hold før damene kommer forbi for de avsluttende tre rundene på andre etappe av LToN.
Skiftesonen for triatlon er plassert på Stortorvet og starten går fra Byferga. Svømmeetappen går langs bryggepromenaden i sentrum, deler av sykkeletappen og hele løpeetappen går i sentrum. Antatt antall deltakere på arrangementet er 400.
I 2016 ble arrangementet for første gang gjennomført i Fredrikstad sentrum. Arrangementet var så vellykket at en ønsker å utvide konseptet med et nytt og utvidet tilbud i 2017. Som et sidearrangement til selve triathlonkonkurransen vil det også bli arrangert et «1 – 10» mosjonsløp hvor deltakerne selv kan bestemme hvor mange runder de vil løpe. En runde er en km og man kan maks løpe 10 runder. Løpet er åpent for alle og har til hensikt å få flest mulig folk i bevegelse.

Bueskyting og VM i seiling
NM i skiveskyting arrangeres 18. – 20 august på Kongsten hovedbane. Fredrikstad Bueskyttere har 60 års jubileum i 2017. I den forbindelse er klubben tildelt Norgesmesterskap.
De innledende rundene blir på Kongsten hovedbane fredag og lørdag. Finalene vil finne sted i Gamlebyen søndag, med skyting fra vollene mot Glasshytta.
Fredrikstad Bueskyttere har utøvere på høyt nivå, også internasjonalt, og utgjør en viktig del av norsk bueskytterhistorie. Bård Nesteng deltok i 2016 i sitt tredje Olympiske mesterskap, og i tillegg til paralympicsutøver Morten Johannessen representerte de Norge i Rio OL.
Norgesmesterskapet har utøvere fra 13 år og helt opp til pensjonistalder. Antall deltagere har de siste tre årene vært 250 – 300 utøvere.

VM i 8mR arrangeres på Hankø i perioden 10. – 20. August. Kongelig Norsk Seilforening har påtatt seg å arrangere dette på Hankø i forbindelse med feiringen av Hans Majestet Kongens 80 års dag.
Båtene er bygget etter den 100 år gamle R-regel og har meget stor aldersmessig spredning. Noen er nærmere 100 år, andre helt nye – dog bygget etter de gamle regler. Et ikke ubetydelig antall 8-metere er konstruert og bygget av Bjarne Aas i Fredrikstad. Kong Harald har gjort det kjent at han vil delta med båten «Sira». Det blir med det et gjensyn med Kongeskipet i regionen.

LToN som avslutning
Idrettsfesten 450 avsluttes med målgangen på 2.etappe av World Tour-rittet Ladies Tour of Norway, det første sykkelrittet på World Tour-nivå i Norge. Etappen starter i Sarpsborg, og etter en tur via Svindal, Rygge, Råde og forbi VM i seiling på Hankø kommer verdens beste dameryttere inn for tre avsluttende og fartsfylte runder i Fredrikstad sentrum med mål ved Tollbodplassen.
Rittet går direkte på TV2, og sendingen kan du se på storskjerm i målområdet der du også får oppleve atmosfæren og rytterne på nært hold.
Det er verdt å ta turen til Idrettsfesten 450 i Fredrikstad denne dagen!

Mer info om de andre arrangementene finner du her:

Jackon Fredrikstad Triathlon 2017

VM i 8mR på Hankø

NM bueskyting 2017 (skive)