Hvem kan true OL-mesteren i Ladies Tour?

Den olympiske tempomesteren Annemiek van Vleuten blir storfavoritt i helgens Ladies Tour of Norway. Det TV-sendte (TV2) rittet er Norges eneste WorldTour-ritt, og flere av verdens absolutt beste ryttere kommer til start.
Blant disse er 14 norske jenter, men storfavoritten kommer altså fra Nederland og det spanske topplaget Movistar.

Foto: KEKstock

Annemiek van Vleuten trodde jo hun hadde vunnet landeveisrittet i OL i Tokyo, men hun hadde ikke fått beskjed om at den østerrikiske sensasjonen Anna Kiesenhofer fortsatt var foran hovedfeltet.
Veteranen van Vleuten jublet for det hun trodde var guld, men hun måtte nøye seg med sølvet. 38-åringen tok dog revansje allerede i temporittet der hun vant foran sveitsiske Marlen Reusser, som også stiller til start i årets Ladies Tour of Norway.
van Vleuten er god til å klatre, og hun har en enorm kjørestyrke som gjør at hun blir favoritt på lørdagens tredje etappe til Norefjell. Den 11 kilometer lange stigningen på slutten av etappen kommer til å bli avgjørende for sammendraget.
Hun har aldri vunnet Ladies Tour of Norway, men hun har gode minner fra Norge. I 2017 ble hun verdensmester på tempo i Bergen. Nå er spørsmålet hvem som kan utfordre henne på de norske veiene denne uka.

”Ladies Tour-dronningen” Marianne Vos har meldt forfall, og dermed forsvinner en utfordrer. Hennes Jumbo-Visma-lag må stole på mindre rutinerte ryttere, som antagelig ikke kan matche van Vleuten i totalen.

Men topplaget SD Worx har sjansen selv om den tredje nederlandske storstjernen Anna van der Breggen ikke kommer for å forsvare seieren hun tok i den første utgaven av Ladies Tour. Laget stoler i stedet på sydafrikanske Asleigh Moolman-Pasio, en rutinert rytter som imponerte stort da hun i flott stil vant den fryktede fjellavslutningen til Monte Matajur og ble nummer 2 sammenlagt.

En sterk klatrer som gir et nordisk håp er danske Cecilie Uttrup Ludwig i det franske FDJ-laget. Hun har blant annet vært nummer 3 i Flandern rundt og har erfaring fra Ladies Tour tidligere.

Nederlandske Lucinda Brand, Trek-Segafredo har vunnet rittet tidligere og kommer med et sterkt lag der flere kan være med i toppen. Tyske Liane Lippert fra Team DSM er en god allrounder, og belgiske Lotte Kopecky, Liv Racing var nummer 4 på OL i Tokyo.

Flere andre kan også tenkes å kjempe i toppen, men vi kommer ikke utenom at van Vleuten er favoritten. Hun er dog ingen spurtkanon, og det er flere toppnavn som kan vinne en spurt. Her ligger også de største sjansene til norske framganger.

Hjemmerytteren Emilie Moberg fra Halden (Drops) vant den grønne poengtrøya i den forrige utgaven av LToN, og hun er en giftig spurter som tok sølv i årets NM. I samme lag har hun enda en haldenser, nemlig Elise Marie Olsen som vant U23-klassen under NM i Kristiansand tidligere i sommer.


Susanne Andersen kjører for Team DSM og spørsmålet er hvor store sjanser hun får for egen del. Karrieren har ikke helt tatt av etter den sterke 7.plassen under VM i Bergen 2017, men kapasiteten finns helt klart der.

Stine Borgli i FDJ-laget har slitt med hjerterytme-problemer og stod over NM. Hun måtte også bryte OL i Tokyo, men er nå tilbake og vil gjerne vise seg fram på hjemmebane. Dessverre har vår andre OL-rytter Katrine Aalerud (Movistar) meldt forfall.

Men den norske mesteren Vita Heine er med. Hennes spanske Massi Tactic-lag er ikke med, men Vita kjører for et norsk landslag som helt sikkert kan vise seg fram akkurat som herrene gjorde det under Artic Race forrige uke.

Norge har jo et profflag også på damesiden. Team Coop-Hitec Products består til stor del av unge, lovende jenter. Ingvild Gåskjenn fra Horten tok NM-bronse, og Anne Dorthe Ysland er trønderjenta som kan overraske i det fine selskapet hun møter denne uka.

Foto fra 2019