«Gunnars vei» ordner målgang på Mysen

Hva gjør man når det mangler en vei og man vil ha en målgang i et World Tour-ritt på sykkel? Jo, man bygger en ny vei for syklistene…!
”Gunnars vei” på Mysen redder målgangen på fredagens første etappe fra Halden til Indre Østfold-byen, som debuterer som målby.

”GUNNARS VEI” bygges bare for Ladies Tour of Norway. 75 meter med hardpakket grus forbinder Smådahljordet og Blomsterveien med Spinneriveien og veien til Folkenborg. Her passerer rytterne kornsiloen på Mysen. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/sweski.com

”Gunnars vei” er oppkalt etter Gunnar Johnsrud i Eidsberg kommune, som er ansvarlig for å bygge den 75 meter lange grusveien som forbinder Smådahljordet med Sponesveien ved kornsiloen i Mysen.
Det blir et kort grusavsnitt, pakket grus for damene som sykler, slik at man slipper å krysse jernbanen. Også ifjor kjørte damene et grusparti i Rakkestad i forbindelse med ”Markens Grøde”. Nå er det betydelig kortere, men forskjellen er at her var det ingen vei tidligere!

Jeg hadde vel aldri trodd at jeg skulle være med å arrangere et verdenscup-ritt på sykkel over Smådahljordet, skratter prosjektlederen Kjell-Erik Kristiansen, som selv er fra Mysen og kjenner området bedre enn de fleste.
Utfordringen kom da vi ikke kunne krysse jernbanen på grunn av togene som kommer hver time. Vi ville heller ikke stenge hele Mysen inne, så nå har kommunen kommet med en meget konstruktiv løsning i form av ”Gunnars vei”. Jeg håper virkelig folk kommer ut for å se dette spektakulære arrangementet, sier Kristiansen, som selv har jobbet med et 50-tall VM og 7 OL som speaker.

Mysen – Østfolds yngste by
Mysen er Østfolds yngste by og feirer 20 år i år. Ladies Tour of Norway på fredag den 18. august er et av de største idrettsarrangementene som noen gang er arrangert i Indre Østfold, og med statsminister Erna Solberg som æresgjest blir det en spesiell ettermiddag.
Vi får en del spørsmål om når damene er i de avsluttende rundene på Mysen. TV sender direkte mellom kl. 16:40 og 18:20, og vi regner med at de er inne i runden i Mysen en gang etter kvart over fem. Da skal de kjøre tre runder før målgangen utenfor Festiviteten, sier Kristiansen, som gleder seg over att kommentatorkollegene Christian Paasche og Johan Kaggestad også kommer til Mysen.

Eidsberg kommune kommer til å hardpakke grusen på nye ”Gunnars vei”, som ikke blir det eneste gruspartiet i årets utgave av LToN. Også på lørdagens etappe finnes et grusparti, og på søndagens grenseetappe er det et spektakulært 7 kilometer langt grusparti på svensk side etter at rytterne har passert Enningdalen og er på vei mot Kornsjø.

Teknisk avslutning
I Mysen kommer man også til å legge asfalt på broa nedenfor den nye brannstasjonen. Dette for at fortauskanten midt i veien ikke skal lage problemer for rytterne som her er på sluttkilometeren før mål og antagelig har startet en hard kamp om posisjonene.

Løypa i Mysen er svært teknisk. Feltet kommer på gamle E18 fra Ørje til Ramstadkrysset. Ved Susebakken kjører de noen meter på rv.22 mot Rakkestad før de svinger høyre ved Kammerudåsen. Deretter forbi brannstasjonen og kommuneadministrasjonen før de når mållinjen ved Festiviteten og kulturtorget.

To innlagte spurter i Mysen
Etter passering av mål fortsetter damene til stasjonen og Bergerkrysset før de svinger opp forbi Axel Wiigs gartneri. En 90-graders svinger fører feltet over jernbanen og Smådahljordet før de via nye ”Gunnars vei” kommer inn på veien til Folkenborg ved jernbaneovergangen.

Siden fortsetter de opp nesten til museet på Folkenborg, der de svinger skarpt venstre og kjører over Flaten ned til Mysen igjen. Tre runder der det er en innlagt spurt første gang de passerer mållinjen og en bakkespurt andre gangen opp til Folkenborg.

Publikum kan følge rittets siste to timer på storskjerm på Kulturtorget. Det blir også barneritt med start klokka 15:30 samt flere andre aktiviteter. Etter målgang er det premieutdeling på scenen som bygges på Kulturtorget. Det skjer ca kl. 18:10-18:15.

Tidene er alltid litt vanskelig å beregne på sykkelritt da farten avhenger av vind og vær, men vi kan jo nevne at i forrige ukes EM i Danmark hadde damene raskere gjennomsnittsfart enn herrene. På etappen mellom Halden og Mysen er det beregnet en snittfart på rundt 40 km/t.