Her er lagene i årets Ladies Tour of Norway

Her er rytterne du kan følge i årets utgave av Ladies Tour of Norway. Dette er foreløpig startliste med kommentarer for hvert lag.
Hvis du går inn på hjemmesiden vår her under menypunktet «teams», så vil du også finne trøyene til hvert lag slik at du kan kjenne dem igjen når de er ute på veiene i Østfold mellom 17. og 20. august og kjemper om seieren.

Prologen går i Halden sentrum på torsdag mellom kl. 15:00-20:00. Deretter går fredagens etappe mellom Halden og Mysen og lørdagens mellom Sarpsborg og Fredrikstad på ettermiddagen.
Søndagens avsluttende etappe har også en stor del i Sverige. Starten går på den gamle Svinesundsbroa, og målet er ved torget i Halden. Denne etappen går to timer tidligere enn dagen før.

Rittet sendes direkte på TV2 hovedkanalen fredag – søndag.
Mer info finner du her inne på LToN’s hjemmeside (www.ladiestour.no).

Dette er lagene i årets ritt med foreløpige lagoppstillinger:

BOELS-DOLMANS CYCLING TEAM (Nederland)
1 Amalie Dideriksen, DEN
2 Chantal Blaak, HOL
3 Jip Van Den Bos, HOL
4 Amy Pieters, HOL
5 Christine Majerus, LUX
6 Karol Ann Canual, CAN

Verdens ledende damelag tilhører naturligvis favorittene i årets LToN selv om de tidligere vinnerne Anna van der Breggen og Megan Guarnier ikke er med i oppstillingen til årets ritt. Men regjerende verdensmestr Amalie Dideriksen fra Danmark har erfaring fra LToN tidligere och får blant annet hjelp av rutierte ryttere som Chantal Blaak, Amy Pieters, Christine Majerus og Karol Ann Canual. Laget vant lagtempoet i World Tour i Vårgårda denne uka, noe som var lagets 23:e seier i år.

WIGGLE HIGH5 (Storbritannia)
11 Giorgia Bronzini, ITA
12 Jolien D’Hoore, BEL
13 Audrey Cordon Ragot, FRA
14 Annette Edmonson, AUS
15 Claudia Lichtenberg, GER
16 Julie Leth, DEN

Også et meget sterkt lag, der den belgiske spurtstjernen Jolien D’Hoore blir farlig om det blir massespurter. Den tidligere dobble verdensmesteren Giorgia Bronzini fra Italia (2010 og 2011) ble nr.2 i EM i Danmark og kan være en rytter som blander seg i sammendraget. Flere av rytterne har tidligere kjørt for norske Hitec Products. Laget har pr idag vunnet 15 seire i år.

WM3 ENERGIE (Nederland)
21 Marianne Vos, HOL
22 Katarzyna Niewiadoma, POL
23 Moniek Tenniglo, HOL
24 Anouska Koster, HOL
25 Jeanne Korevaar, HOL
26 Anna Plichta, POL

Superstjernen Marianne Vos er kanskje den største favoritten til å vinne sammenlagt i årets LToN. Hun ble Europamester i Danmark nylig, og Vos kjørte LToN i den første utgaven for fire år siden. Da ble hun nummer 2 etter lagvenninnen Anna van der Breggen. Polske Katarzyna Niewiadoma er bare 22 år gammel, men har allerede vunnet flere etapperitt. Fjorårets nederlanske mester Anouska Koster vant siste etappe i LToN ifjor, da hun – som flere av sine nåværende lagvenninner – kjørte for det nå nedlagte Rabobank-laget. Laget har nå 14 seire i år.

TEAM SUNWEB (Tyskland)
31 Lucinda Brand, HOL
32 Leah Kirchmann, CAN
33 Juliette Labous, FRA
34 Sabrina Stultiens, HOL
35 Liane Lippert, GER
36 Ellen Van Dijk, HOL

Lucinda Brand vant LToN ifjor og representerer nå et nytt lag. Team Sunweb har hatt en fantastisk sesong på herresiden, men er sterke også blant damene. Spurtkanonen Coryn Rivera fra USA er ikke med til Norge, men vi regner med at Brand satser på totalen igjen. Til sin hjelp har hun en av verdens beste temporytter i sin nederlandske teamkollega Ellen Van Dijk. 12 seire så langt i år for Team Sunwebs damer, blant annet EM-gull på tempo til Van Dijk.

CANYON SRAM RACING (Tyskland)
41 Christa Riffel, GER
42 Tiffany Cromwell, AUS
43 Barbara Guarischi, ITA
44 Mieke Kröger, GER
45 Alexis Ryan, USA
46 Leah Thorvilson, USA

Meget internasjonalt lag som sender et ungt mannskap til Norge. Rutinerte stjerner som tyske Lisa Brennauer og Trixi Worrack mangler, det gjør også den brittiske spurteren Hannah Barnes. Men Tiffany Cromwell fra Australia vant den 1.etappen i Thüringen Ladies Tour i år, hvilket var en av lagets seks seire hittil i år.

ORICA-SCOTT (Australia)
51 Georgia Williams, AUS
52 Amanda Spratt, AUS
53 Rachel Neylan, AUS
54 Sarah Roy, AUS
55 Gracie Elvin, AUS
56 Jenelle Crooks, AUS

Det australske laget som vi også kjenner fra herrerittene har vunnet hele 15 ritt i år. Nederlandske Annemiek Van Vleuten, som veltet så stygt under OL i Rio, er ikke med, men rutinerte Amanda Spratt var på pallen i LToN totalt for to år siden. Sarah Roy har vunnet to ritt i år, og Orica-Scott kommer helt sikkert til å være med i teten på flere etapper.

CERVÉLO-BIGLA PRO CYCLING (Tyskland)
61 Lotta Lepistö, FIN
62 Nicole Hanselmann, SUI
63 Stephanie Pohli, GER
64 Lisa Klein, GER
65 Clara Koppenburg, GER
66 Cecilie Uttrup Ludwig, DEN

Det tyskregistrerte laget har store nordiske interesser. VM-treeren Lotta Lepistö fra Finland er en meget interessant rytter i årets ritt, hun har også kjørt LToN tidligere og forventes å være i teten på flere etapper. Den unge danske rytteren Cecilie Ludwig er en av verdens mest lovande og vant klatretrøya i LToN ifjor. 21-åringen leder også World Tours ungdomskonkurranse og tok EM-sølv på tempo i U23-klassen. Sveitsiske Nicole Hanselmann vant 1.etappe i et regntungt Fredrikstad ifjor. Cérvelo-Bigla har 15 seire i år, av disse har Lotta Lepistö tatt fem.

ALÉ CIPOLLINI (Italia)
71 Chloe Hosking, AUS
72 Ane Santesteban,ESP
73 Romy Kasper, GER
74 Janneke Ensing, HOL
75 Soraya Paladin, ITA
76 Anna Trevisi, ITA

Det italienske laget har sine største sjanser til etappeseire gjennom den australske sprinteren Chloe Hosking, som også tidligere syklet for norske Hitec Products. Hun står med tre av lagets 7 seire i år, blant annet World Tour-seier på den 3.etappen av OVO Energy Women’s Tour. Rutinerte Romy Kasper fra Tyskland har tatt steget fra Boels-Dolmans til Alé Cipollini i år, og 29-råingen tilfører viktig erfaring på laget.

CYLANCE PRO CYCLING (USA)
81 Kirsten Wild, HOL
82 Marta Tagliaferro, ITA
83 Rossella Ratto, ITA
84 Sheyla Gutierrez, ESP
85 Dani King, GBR
86 Malgorzata Jasinska, POL

Det amerikanske laget støtter seg til nederlandske Kirsten Wild, som ifjor kjørte for norske Hitec Products. Hun er en av verdens beste spurtere og tog VM-sølv i Qatar ifjor, men hun var ikke fornøyd over å bli slått i spurten av danske Amalie Dideriksen. Spanske Sheyla Gutierrez er også en sterk rytter med tre av lagets seks seire i år på sin merittliste.

TEAM VELOCONCEPT WOMEN (Danmark)
91 Linda Willumsen, NZL
92 Camilla Møllebro, DEN
93 Christina Siggaard, DEN
94 Pernille Mathiesen, DEN
95 Louise Norman Hansen, DEN
96 Sara Mustonen, SWE

Dette er Bjarne Riis sin nye, spennende satsing på et dansk topplag på damesiden. Ekstra spennende i LToN blir det å se Linda Willumsen igjen. Den tidligere danske stjernen, som byttet statsborgerskap til New Zeeland, er tilbake etter at hun egentlig la opp etter OL i Rio 2016. Unge Pernille Mathiesen ble nylig Europamester i U23-klassen foran Susanne Andersen etter et frekt rykk på slutten på hjemmebane i Herning. Dette er et spennende lag som har store muligheter til å vise seg fram i LToN i år.

BEPINK COGEAS (Italia)
101 Olga Zabelinskaya, RUS
102 Silvia Valsecchi, ITA
103 Ilaria Sanguineti, ITA
104 Alison Jackson, CAN
105 Francesca Pattaro, ITA
106 Katia Raguska, ITA

Italiensk lag der ingen av rytterne i årets LToN har vunnet i år. Den 37-årige superveteranen Olga Zabelinskaya fra Russland har OL-medaljer og flere sterke plasseringer. Men er hun like bra idag som tidligere?

HITEC PRODUCTS (Norge)
111 Emilie Moberg, NOR
112 Vita Heine, NOR
113 Miriam Bjørnsrud, NOR
114 Thea Thorsen, NOR
115 Susanne Andersen, NOR
116 Ingvild Gåskjenn, NOR

Vårt profflag på øverste nivå stiller et helnorsk mannskap med ambiasjoner. Det store hjemmehåpet er selvfølgelig Haldens egen Emilie Moberg, som har vært på pallen på siste etappe i hjembyen de siste to årene. Vita Heine i norsk mestertrøye er sugen på å vise seg fram, og VM- og EM-medaljøren i yngre klasser, Susanne Andersen fra Stavanger, var overraskande nummer 2 på andre etappe i Sarpsborg ifjor. Visst kan vi ha forhåpninger om norske framganger for Hitec Products også i år.

LENSWORLD-KUOTA (Belgia)
121 Maria Giulia Confalonieri, ITA
122 Annalisa Cucinotta, ITA
123 Tatiana Guderzo, ITA
124 Tetiana Riabchenko, UKR
125 Nathalie Verschelden, BEL
126 Alice Maria Arzuffi, ITA

Belgisk lag med flere italienske innslag som jagar sin første seier for året. Maria Giulia Confalonieri er en bra spurter, og Alice Maria Arzuffi er en temposterk rytter. Men den største stjernen er den tidligere verdensmesteren (2009) Tatiana Guderzo, som i år har kommet fra norske Hitec Products, der hun var i to år.

FDJ NOUVELLE AQUITAINE FUTUROSCOPE (Frankrike)
131 Greta Richioud, FRA
132 Charlotte Bravrard, FRA
133 Roxane Fournier, FRA
134 Sara Gillow, AUS
135 Roxane Knetemann, HOL
136 Eri Yonamine, JPN

FDJ har et spennende lag også på damesiden. Charlotte Bravrard ble fransk mester i år, og Eri Yonamine vant det japanske mesterskapet. Rutinerte Sara Gillow fra Australia kommer fra Rabobank og har blant annet fire australske mesterskap på tempo på sin CV.

LOTTO SOUDAL LADIES (Belgia)
141 Lotte Kopecky, BEL
142 Elise Delzenne, FRA
143 Annelies Dom, BEL
144 Trine Schmidt, DEN
145 Isabelle Beckers, BEL
146 Julie Van De Velde, BEL

Lotto Soudal er et annet lag som har både dame- og herrlag på øverste nivå. Men damelaget har ikke vunnet like mye som herrene, og hittil i år står man med en seier. Størst sjanser har kanskje unge Lotte Kopecky, 21-åring som har flere sterke seire, men som venter på en seier på World Tour-nivå.

DROPS (Storbritannia)
151 Anna Christian, GBR
152 Elizabeth Holden, GBR
153 Laura Massey, GBR
154 Hannah Payton, GBR
155 Abigail Van Twisk, GBR
156 Lucy Shaw, GBR

Brittisk lag som har tatt 7 seire i år, disse er fordelt på belgiske Ann-Sophie Duyck og østerrikiske Martina Ritter. Men ingen av disse er med i oppstillingen til LToN, og dermed blir det en tøff oppgave for det unge laget å slå verdensstjernene som kommer til Østfold.

PARKHOTEL VALKENBURG – DESTIL (Nederland)
161 Aafke Soet, HOL
162 Nicole Steigenga, HOL
163 Eva Buurman, HOL
164 Paulina Rooijakkers, HOL
165 Esther Van Veen, HOL
166 Hanna Solovei, UKR

Nederlandsk lag med ukrainske Hanna Solovey som den mest kjente. Hun er en meget sterk temporytter og har en seier i år. Laget har totalt to seire. 19-årige Aafke Soet er et stort talent, som blant annet ble nr.2 i ungdomskonkurransen i Tour de Feminin i Tsjekkia.

TEAM WNT (Storbritannia)
171 Lydia Boylan, IRL
172 Elise Maes, HOL
173 Hayley Simmonds, GBR
174 Hayley Jones, GBR
175 Eileen Roe, GBR
176 Natalie Grinczer, GBR

Ytterligere et brittisk lag i årets LToN. Flere interessant rytter.e. Hayley Simmonds ble nr.3 totalt i årets Thüringen Ladies Tour og kan bli et navn å regne med i sammendraget. Lydia Boylan er årets irlandske mester, og dermed får vi se ytterligere ei mestertrøya i årets LToN.

SPORT VLAANDEREN –GUILL D’OR (Belgia)
181 Kelly Druyts, BEL
182 Demmy Druyts, BEL
183 Jessy Druyts, BEL
184 Valerie Demey, BEL
185 Kelly Van Den Steen, BEL
186 Nathalie Bex, BEL

Ingen andre profflag har fire søstre på et og samme lag. Søstrene Druyts har tre fra familien i lagoppstillingen for årets LToN, men det er totalt fire av dem hos Topsport Vlaanderen. Det helbelgiske laget jager sin første seier i år, men det blir tøft å nå opp i den harde konkurransen i World Tour-rittet Ladies Tour of Norway.

TEAM VALCAR PBM (Italia)
191 Elisa Balsamo, ITA
192 Marta Cavalli, ITA
193 Silvia Pollicini, ITA
194 Silvia Persico, ITA
195 Chiaa Zanettini, ITA
196 Dalia Muccioli, ITA

Det italienske laget er selvfølgelig fortsatt svært preget av deres lagkamerat Claudia Crettis livstruende skade under den 7.etappen av årets Giro d’Italia for damer. Men de italienske jentene i Team Valcar PBM kjemper videre, og de kjemper også for årets første seier.

NORGE (landslag)
201 Ingrid Moe, NOR
202 Stine Borgli, NOR
203 Julie Solvang, NOR
204 Line Gulliksen, NOR
205 Malin Eriksen, NOR
206 Caroline Thorvik Olsen, NOR

Norge kommer med et av to landslag i rittet etter at Sverige har meldt forfall. Dette er muligheten for de rytterne som ikke er på Hitec Products eller andre store profflag å vise seg fram på øverste hylle. Ifjor var Susanne Andersen nummer 2 på 2.etappe for det norske landslaget. Kanskje er det noen som tar samme steget denne gangen?

AUSTRALIA (landslag)
201 Lisen Hocking, AUS
202 Lucy Kennedy, AUS
203 Shannon Malseed, AUS
204 Grace Brown, AUS
205 Jessica Pratt, AUS
206 Louise Lobigs, AUS

Hyggelig også at Australia stiller med et landslag i tillegg til profflaget Orica-Scott. Noen av disse jentene får vi kanskje også stifte bekjentskap med under VM i Bergen i september. Her får de muligheten til å kjenne på de norske veiene i tøffest mulig motstand.