Her er favorittene i årets Ladies Tour

Skal de norske damene kunne kjempe om seieren i årets Ladies Tour of Norway? Store deler av verdenseliten kommer til Østfold i dagene 12.-14.august for den tredje utgaven av Norges største etapperitt for damer. Men er Emilie Moberg & co i stand til å utfordre de sterke proffene fra utlandet?

Det norske profflaget Hitec Products stiller med fem norske jenter blant sine seks ryttere. Emilie Moberg er spurteren på laget, og får hun god hjelp kan det gå riktig bra på hjemmebane. Ifjor ble Emilie nr.3 på siste etappe.
Det norske landslaget mønstrer juniorstjernene Susanne Andersen og Ingvild Gåskjenn, som begge er interesserte i å vise seg fram i seniorklassen. Susanne ble nr.5 i junior-VM ifjor.
To klubblag og to regionlag finnes også på plass fra Norge, men disse får det tøft i det harde startfeltet. Legg dog merke til den 22-årige Vestby-jenta Katrine Aalerud i Bryne CK. Hun har hatt en rekordkort vei til toppen i norsk damesykkel.

Flere spurtstjerner
– Vi kan vel si det slik at de beste klatrerne er i OL i Rio, mens de beste spurterne kjører Ladies Tour of Norway, sier rittdirektøren Roy Moberg og tenker på at både gull og sølvvinneren i Rio (Anna van der Breggen og Emma Johansson) kjørte LToN i 2015. Van der Breggen vant også den første utgaven i 2014.
De som utfordrer Emilie Moberg i spurtene i Fredrikstad, Sarpsborg og Halden er i første rekke Nina Kessler, Carmen Small, Joelle Numainville og årets belgiske mester Kaat Hannes.
Blir det hardkjør og ingen spurt finnes sterke ryttere som Sara Gillow, Doris Schweizer, Lauren Kitchen, Cecilie Ludwig Uttrup, Oksana Kozunchuk og flere andre man må se opp med for de norske deltakerne.

Bruker ”hele” Østfold
Ladies Tour of Norway starter på fredag ettermiddag med første etappe på 71,1 km mellom Halden og Fredrikstad. Andre etappe har start på Mysen og går i mål i Sarpsborg etter 96 km, mens den siste etappen er den hardeste. På søndag starter man ved Nordby kjøpesenter på svensk side av grensen og går i mål i Halden etter 115,8 km der man krysser grensen mellom Norge og Sverige flere ganger.
OL-vinneren Anna van der Breggen fra Nederland vant altså den første utgaven av LToN i 2014, mens årets amerikanske mester Megan Guarnier vant fjorårets ritt. Det er første gangen arrangøren tar i bruk ”hele” Østfold etter at rittet tidligere har vært et Halden-basert arrangement.

LToN 2015-001

På fredag inntar store deler av damenes verdenselite Østfold igjen for den tredje utgaven av Ladies Tour of Norway. Her er det Hitec Products Thea Thorsen som leder under fjorårets ritt. Foto: MARCELA HAVLOVA/sweski.com

SE OPP MED DISSE RYTTERNE I ÅRETS LADIES TOUR

RABO-LIV (HOL)
Selv uten Marianne Vos og OL-mesteren Anna van der Breggen, som begge har kjørt LToN tidligere, så har verdens beste lag likevel flere favoritter i årets ritt. Rutinerte Sara Gillow fra Australia tog sølv i det australske temopomesterskapet i år og har vunnet Oceania-mesterskapet fire ganger.
I tillegg er 22-åringene Thalita De Jong og Anouska Koster to av de mest lovende damesyklistene i treskolandet. Koster er årets hollandske mester, mens De Jong vant den 9.etappen av årets Giro d’Italia.

CERVELO-BIGLA (SUI)
Til tross for at det sveitsiske topplaget bare har påmeldt fire ryttere, så er det sterke navn. Rutinerte Joelle Numainville fra Canada ble nr.4 i årets Le Course under siste dagen av Tour de France og 28-åringen er nasjonal mester i Canada både i 2013 og 2015.
Nicole Hanselmann har to sølvmedaljer fra det sveitsiske mesterskapet i år, og den 20-årige tyske rytteren Clara Koppenburg er et stort talent.

CYLANCE PRO CYCLING (USA)
Nytt lag i år som dessverre må unnvære veteranen Shelley Olds som vant to dager i LToN ifjor og klatresterke Rosella Ratto, som både er skadet. Istedet har man satt inn den sterke spurteren Carmen Small, som ifjor kjørte LToN for Bigla-laget.
Legg også til årets doble sveitsiske mester Doris Schweizer og bruddsterke Alison Tetrick fra USA.

HITEC PRODUCTS (NOR)
Skal de norske proffene lykkes i å vinne på hjemmebane? Haldens egen Emilie Moberg var nr.3 på siste etappe ifjor og har vært på pallen internasjonalt i år også. Har med seg blant annet fjorårets Norgesmester Miriam Bjørnsrud og temposterke Cecilie Gotaas Johnsen.
Eneste ikke-norske på laget er rutinerte Lauren Kitchen fra Australia som er en sterk allrounder, noe som blir viktig for laget.

TEAM SWABO LADIES (HOL)
Ikke i toppdivisjonen og normalt ikke med i kampen om seieren. Men 18-årige Malin Eriksen fra Norge er interessant, liksom 21-årige Hanna Helamb fra Sverige.

TEAM MAXX-SOLAR (GER)
Tysk lag som også kjørte LToN ifjor. Den mest kjente rytteren er 33-årige Beate Zanner, som vant den tyske cupen i år. Lisa Fischer er tidligere tysk mester på bane, og Benita Wesselhoft har vunnet den tyske cupen i sykkelcross i år.

BMS BIRN (DEN)
Et dansk lag som er på vei opp og som kan overraske. Cecilie Uttrup Ludwig er bare 20 år, men hun vant Tour de Feminin i Tsjekkia i år. Både Pernille Mathiesen og Christina Malling Siggard har sølv fra junior-VM på tempo, og 18-åringen Simone Eg er årets danske juniormester på tempo. Et lag å se opp for.

TEAM CRESCENT D.A.R.E (SWE)
Et lag med svenske og danske ryttere, som ikke holder riktig proffnivå. Skal ikke ha med teten å gjøre, men har ryttere som kan overraske. Best sjanse har Trine Schmidt.

PODIUM AMBITION PRO CYCLING (GBR)
Interessant lag fra Storbritannia med 42-årige (!) Sharon Laws som jernkvinnen. Hun ble brittisk mester i 2012 foran fjorårets verdensmester Elizabeth Armistead…!!! Claire Rose tog sølv på tempo i årets brittiske mesterskap og var nr.3 totalt i Tour de Bretagne.

DROPS CYCLING TEAM (GBR)
Også et brittisk lag, men har ikke samme plasseringer i år som Podium Ambition Pro Cycling, og ingen av rytterne har noen topplasseringer internasjonalt i år.

LENZWORLD-ZANNATA ETIXX (BEL)
Belgisk lag som kommer til å kjempe i toppen. Spurtsterke Nina Kessler var nr.2 i Ride London med hele verdenseliten på plass, og hun vant også første etappe av BeNe Tour i år.
Kaat Hannes er årets belgiske mester, og 24-åringen har også en sterk avslutning. Dessuten kom Oksana Kozonchuk på 3.plass i det russiske mesterskapet i år.

NORGE LANDSLAG (NOR)
Våre juniorstjerner Susanne Andersen (Stavanger) og Ingvild Gåskjenn (Horten) blir svært interessante i kamp mot senioreliten. Susanne ble nr.5 i junior-VM ifjor, og hun har flere topplasseringer internasjonalt også denne sesongen.
Ingvild er også et stort talent, så disse to jentene får nå sjansen til å vise seg fram blant seniorene.

SVERIGE LANDSLAG (SWE)
Interessant lag, der den rutinerte proffen Sara Mustonen kommer direkte fra OL i Rio. Hun har blant annet med seg Sara Olsson, som kjører som proff i Italia. Sara Penton og Alexandera Nessemar er også bra navn, mens Emilia Fahlin dessverre ikke orket å doble OL og LToN.

FINLAND LANDSLAG (FIN)
Finlands store stjerne er Bigla-proffen Laura Lepistö, som ikke kommer hjem til LToN fra OL. Men de blåhvite har et sterkt navn i rutinerte Sari Saarelainen som har god internasjonal erfaring og kan henge med her.

CK VICTORIA (NOR)
Trondheimsklubben har eget lag, men regnes ikke blant favorittene. Thrude Natholmen, Vibeke Dybwad og Berit Gjelten er dog navn som sikkert kan få til noen bra resultater.

BRYNE CK
Vestby-jenta Katrine Aalerud har bare satset på sykkel i tre år på dette nivået, men hun har allerede gjort noen bra resultater på landslaget. Både hun og Stine Borgli er navn å se opp for.

REGION SØR
Fem jenter fra Grimstad Sykkelklubb og en fra Sandnes SK utgjør regionslaget fra sør. Flere har kjørt LToN tidligere, men ikke gjort noen resultater i toppen.

REGION ØST
Også et regionslag, stiller bare med fire ryttere fra Oslo-området som ikke skal ha med tetstriden å gjøre.