Dette er 2. etappe – 2021

Etappe 2, Askim – Mysen, 141,6 km

Indre Østfold-etappen på kryss og tvers gjennom et bølgende landskap som er tungt nok uten at det handler om de største bakkene. Rytterne er innom alle de 5 tidligere kommunene som nå danner nye Indre Østfold kommune.
Fra starten i Askim følger man Rv 115 gjennom Tosebygda nordover til Skjønhaug og Trøgstad. Derfra sydover til Havnås og videre på Rv 123 til første passering gjennom målbyen Mysen. Etter en kortere bit på gamle E18 til Slitu går løypa til Vamma kraftstasjon der man krysser Glomma for første gang og fortsetter videre på Rv 122 til Spydberg.
Via Knapstad kommer man til Tomter og gamle Hobøl kommune får man passerer Lyseren der TV-programmet Sommerhytta ble spilt inn i fjor. Tilbake til Spydeberg før man klatrer opp forbi Hovin kirke og tar den spektakulære veien over Solbergfoss kraftstasjon, en vei man også brukte for to år siden.
Deretter passer man i utkanten av Askim, kjører til Slitu igjen og for andre gang til Skjønhaug, Havnås og Mysen. Her blir det nå bare en lokal runde, men den går opp den tunge Vandugbakken, som var bakkespurt tidligere i herrenes Tour of Norway, før inngangen til mål går via Ramstadkrysset til målet ved Kulturtorget og Festiviteten i Mysen.

Totalt er det 1.762 høydemeter å klatre for rytterne denne dagen.

I rekken av presentasjoner av våre vertskapskommuner har vi kommet til Indre Østfold :

Indre Østfold
Indre Østfold kommune har gode tradisjoner med å være vertskap for Ladies Tour of Norway (LToN). Både Askim og Mysen har vært start – og målbyer for World Tour rittet ved flere anledninger, og kommunens innbyggere er kjent for å skape masse aktivitet, fest og moro. Målt i forhold til innbyggertall er Mysen den byen med størst oppslutning i forhold til LToN sine målbyer opp gjennom årene.

Fredag 13. august starter LToN i Askim og vi skal innom alle de tidligere selvstendige kommunene, som nå er slått sammen til en storkommune, før vi ender opp med lokale runder og målgang i Mysen sentrum. Lag og ryttere, med flere, kommer også til å bo i kommunen under arrangementsuken, dvs nærmere bestemt Brennemoen Scandic hotell.

Vi tok en prat med Ordfører Saxe Frøshaug for å høre hvilke tanker og forventninger han har til årets arrangement på vegne av kommunen.

Hva betyr det for Indre Østfold kommune å få et World Tour ritt som Ladies Tour of Norway til kommunen?

Foto: Indre Østfold kommune

– Vi er stolte over nok engang å få et så stort arrangement som Ladies Tour of Norway til Indre Østfold. Vi er glade for å ta imot en samlet verdenselite på kvinnesiden, like i etterkant av Tokyo-OL. Dette er idrett på høyeste nivå og gir våre egne innbyggere opplevelser og underholdning på øverste hylle. TV-overføringen til flere 10-talls nasjoner vil gi oss en uvurderlig markedsføring. Det vil sette regionen på kartet og vise frem hva vi har å by på av byer, tettsteder, kvaliteter og mangfold.

Hvilke forventninger har dere til arrangementet i egen kommune?

– Vi kjenner godt den dyktige organisasjonen bak Ladies Tour of Norway. Det er allerede etablert et tett, lokalt samspill med kommune, Smaalenene Cykleklubb og lokalt næringsliv med Eidsberg Sparebank i spissen. Som ordfører er jeg trygg på at alt ligger til rette for en proff gjennomføring av arrangement fra A til Å. Vi forventer en folkefest denne fredags ettermiddagen, der innbyggerne etter halvannet år med koronarestriksjoner endelig kan møtes ute i gatene og glede oss over store idrettsprestasjoner.

Hva er det sykkelverden kan glede seg til å se frem til når de besøker kommunen deres?

– Syklister, ledere og hele LToN-kortesjen vil møte et engasjert publikum som heier det store feltet gjennom alle Indre Østfolds kulturlandskap og variert natur i alle de fem tidligere kommuene. Spesielt godt tror jeg TV-seerne over hele verden vil merke seg passeringen av spektakulære Solbergfoss, kraftstasjonen ved Norges lengste elv Glomma, rett nord for Askim. Men også starten i Askim og målgangen i sentrumsgatene i Mysen drøye tre timer senere vil bli en opplevelse å huske

Videografikk for 2. etappe: