Dette er 1. etappe – 2021

Etappe 1, Halden – Sarpsborg, 138,1 km

En etappe I LToN’s opprinnelige område, nemlig det gamle Østfold fylke. Start i Halden og videre østover mot svenskegrensen ved Bjørkebekk. Deretter nordover og tilbake på riksvei 21 gjennom Aremark til Strømsfoss.
Herfra tar man riksvei 124 forbi Linnekleppen til Rakkestad. Gjennom Rakkestad sentrum og videre nordover på ”mellomveien” mellom riksvei 220 og 124 som man har kjørt i motsatt retning tidligere. Syklistene kommer tilbake på riksvei 124 like syd for Eidsberg kirke.
Etter noen kilometer sydover på rv 124 tar man av og kjører gjennom Skantebygda og Varteig til Hafslundsøy. Derfra krysser man Sarpefossen og kommer inn til tre avsluttende runder på vekjente veier i Sarpsborg sentrum der målet er på samme sted som tidligere like nedenfor kommunehuset og kirken.

Ikke den mest utfordrende innledningen, totalt har etappen 1.628 meters klatring. Kanskje blir vinden en faktor, men mye tyder på at dette enten blir dagen for lange utbrytninger eller en massespurt i Sarpsborg.

Vi har også den store gleden av å kunne presentere våre utvalgte vertskapskommuner for 2021. Halden er første kommune ut, og kan beskrives som følger:

Halden – Ladies Tour of Norway sin grunnlegger
Halden kommune er Ladies Tour of Norway (LToN) sin opphavsby, det var her det hele startet i 2014. Halden er forsatt en viktig del av LToN da årets versjon har ”Grand Depart” i Halden med start fra Torget torsdag 12. august med defilering opp mot Fredriksten Festning, samt lokale runder og målgang for rittets siste og avgjørende etappe, søndag 15. august. Lag, ryttere og media, m.flere kommer også til å bo i Halden store deler av arrangementsuken.

Vi tok en prat med ordfører Anne-Kari Holm for å høre hvilke tanker og forventninger hun har til årets arrangement.

Foto: Halden kommune/Veronica Groningen

Hva betyr det for kommunen å få et World Tour ritt som Ladies Tour of Norway til kommunen?
Halden kommune har vært entusiastisk vertskap for dette World Tour rittet siden starten i 2014. I 2020 måtte arrangementet avlyses på grunn av Korona-pandemien. For Halden kommune vil rittet i 2021 bli en viktig markering av at samfunnet igjen er åpent etter halvannet år med Korona-restriksjoner. Vi ønsker oss en folkefest hvor befolkningen igjen kan komme sammen, være sosiale, kose seg i byen samtidig som vi kan heie fram kvinnelige syklister fra hele verden!

Hvilke forventninger har dere til arrangementet i egen kommune?
Ladies Tour of Norway er blitt en årviss hyggelig begivenhet i Halden som folk flest ser frem til. Arrangementet er også viktig for byens handels- og næringsliv. Samtidig bidrar Ladies Tour of Norway til viktig markedsføring av kommunen gjennom flott mediadekning i inn- og utland. TV-dekningen vil øke interessen for å dra til Halden.
Ladies Tour of Norway vil antagelig være det første store arrangementet etter at samfunnet er gjenåpnet etter korona-pandemien og det første steg tilbake til normalen.

Hva er det sykkelverden kan glede seg til å se frem til når de besøker kommunen deres?
Sykkelverdenen vil få se en sjarmerende, historisk by i et vakkert og variert norsk kulturlandskap med bølgende åkre og røde låver, endeløse skoger og vakre innsjøer. Fredriksten festning som troner over byen, er et praktfullt skue med en spennende historie tilbake til 1600 tallet. Og vi har en idyllisk småbåthavn, bryggepromenader og mange og varierte, hyggelige spisesteder med god mat! Sommer-Halden er en flott opplevelse!

Sarpsborg
Sarpsborg kommune har lange og gode tradisjoner med å være vertskap for store internasjonale sykkelritt. Kommunen har vært vertskap for herrerittet Tour of Norway en rekke ganger og Ladies Tour of Norway (LToN) har også besøkt kommunen ved flere anledninger, senest i 2017 hvor kommunen var startby, og i 2016 i forbindelse med byens 1000 årsjubileum hvor LToN hadde målgang i byen.

Sarpsborg er kjent for å være en profesjonell vertskapsby og samler tradisjonelt mye folk til sine arrangementer. Sarpsborg er målby for rittets første etappe torsdag 12. august. Etappen har lokale runder i sentrum av byen med målgang vis à vis Festiviteten. Lag, ryttere, media, m.flere kommer også til å bo på Quality Hotell i Sarpsborg store deler av arrangementsuken.

Vi tok en prat med Ordfører Sindre Martinsen-Evje for å høre hvilke tanker og forventninger han har til årets arrangement på vegne av kommunen.

Foto: Sarpsborg kommune/Studio S

Hva betyr det for kommunen å få et World Tour ritt som Ladies Tour of Norway til kommunen?
– Idretten er limet i Sarpsborg. Den knytter oss sammen, den gjør oss til sarpinger. Vi er en idrettsby som gjerne vil vise oss fram, og la andre ta del i ekte idrettsglede. Nå gleder vi oss til å ta imot syklistene, og at både de og publikum kan få en herlig reise i kommunen vår. Vi vil skape opplevelser for livet, sier vi i Sarpsborg. Derfor legger vi til rette for spennende arrangementer. For oss betyr det glede og opplevelser for innbyggere og tilreisende, vi får positiv omdømmebygging, og vi bidrar til aktiviteter som reiselivet og handelsstanden også trenger.

Hvilke forventninger har dere til arrangementet i egen kommune?

– Vi krysser fingrene for at smittesituasjonen tillater en sårt etterlengtet idrettsfest i Sarpsborg, og håper at både våre egne innbyggere, hyttefolket og folk fra andre kommuner blir å finne som publikum langs ruta gjennom Sarpsborg. TV-sendingen fører erfaringsmessig til flotte bilder fra kommunen vår, som viser oss fra den beste siden.

Hva er det sykkelverden kan glede seg til å se frem til når de besøker kommunen deres?

– Sarpsborg har masse å by på – for enhver smak. I august så er det kanskje den flotte kysten vår med alle de fine badestedene som mange vil passe på å besøke hvis sola skinner (og det gjør den jo nesten alltid i Solbyen). Men i tillegg til vakker skjærgård så kan vi også by på flotte skogsområder og ikke minst vårt hyggelige bysentrum. Når du er sulten kan vi by på mange bra spisesteder, med et bredt utvalg av restauranter med mat fra alle verdens hjørner. Butikker med alt du trenger i gågata, eller et av kjøpesentrene våre.
Attraksjonene i Sarpsborg er mange. Det er fristende å trekke fram nesten alt, ikke minst fra den rike historien vår. Vakre herregårder, kirker, museer, skulpturer, og parkanlegg er noe av det vi kan by på. Er du ute etter mer fart og moro så ta deg en tur til Superland, Inspiria Science senter, klatrepark, kinoen eller Eventyrfabrikken.

Videografikk for 1. etappe: