Bli kjent med Solveig Edøy

I vår føljetong hvor vi presenterer våre rittambassadører er turen kommet til unge lovende Solveig Edøy. Solveig er opprinnelig fra Tromsø og første års senior. Hun vant «rubbel og bit» i fjorårets junior NM og ser frem til å konkurrere blant proffene i Halden 15-17 august.

Solveig 2PORTRETTINTERVJU – SOLVEIG EDØY
Personfakta
Navn : Solveig Edøy
Alder : 19
Sivilstatus : Kjæreste
Fødested : Tromsø
Bor i dag : Lillehammer
Klubb : CK Victoria
Team :

Spørsmål

1. Fortell litt om bakgrunnen for at du begynte å sykle og når.
Da min far kjøpte seg landeveisykkel, ville jeg også være med å sykle. I 2008 fikk jeg min første sykkel som kun ble brukt for lek og gøy. Etter hvert sluttet jeg med langrenn og skiskyting slik at jeg fikk mere tid til det jeg likte best – å sykle.

2. Ditt beste sykkelminne?
Det må være første gang jeg syklet ritt utenfor Norge. Vi var i Tidaholm for å sykle U6, og jeg stilte uten noen mål eller forventinger. Det hele gikk mye bedre enn forventet, og da vi kom til den siste etappen som var tempo skulle det hele avgjøres. Alle de andre norske jentene og deres foreldre heiet på meg, og hjalp meg frem til seier. Det holdte til en tredjeplass sammenlagt, men føltes virkelig som en seier.

3. Ditt verste sykkelminne?
Jeg var 10 år, og familien var på sykkelferie på rallarvegen. 3 mil om dagen virket langt og jeg ble kjempesliten, og irritert på min yngre bror som alltid syklet foran meg.

4. Du er profesjonell rytter i CK Victoria, fortell litt om laget?
Jeg ble hentet inn på laget da jeg startet mitt siste år som junior. De ønsket å satse enda mer på jentesyklingen i Norge, med å hente inn blant annet meg til et juniorlag. Jeg syntes det er kjempebra at det er så mange jenter som har lyst til å være med å sykle, og det er stas å sykle på lag med så mange flinke og trivelige jenter.

5. Vi arrangerer også et mosjonsritt for kvinner i tilknytning til UCI-rittet
Hva er dine beste tips til jenter i alle aldre som ønsker å komme i bedre form?
Et tips jeg syntes er veldig bra, er det å ha en treningspartner. Om man har en avtale til et bestemt tidspunkt, eller en venninne og trene med er det mye lettere å komme seg ut å trene, og tiden går fort om man har mye å prate om.

6. Hva og hvem har betydd mest for deg i din sykkelkarriere så langt?
Den som har betydd mest for meg er vel min pappa. Det var han som fikk meg til å starte og sykle, og var villig til å kjøpe det utstyret jeg trengte, og han har reist med meg rundt i hele landet så jeg kan delta på ritt. Ellers har mitt valg om å flytte fra Tromsø til Kongsvinger for å gå på NTG betydd mest for meg. På disse tre årene har jeg utviklet meg mye som rytter, men også som person.

7. Hva er dine beste råd til unge jenter som vil satse på en sykkelkarriere?
Mitt råd er å søke seg til plasser det er miljø for å sykle, og der det er andre jenter som driver med sykling. Jeg mener det er vanskelig å bli god alene.

8. Hva er dine karrieremål på sykkel?
Jeg skal sykle så lenge jeg har glede av det, å så lenge jeg syntes det er gøy. Jeg er villig til å legge ned mange treningstimer for å se hvor langt jeg kan nå. Jeg ønsker å komme meg ut av Norge etter hvert, for kanskje å sykle på et utenlandsk lag.

9. Når du ikke sykler hva liker du å bruke tiden til?
Når jeg ikke sykler liker jeg å slappe av på sofaen. Når jeg er uthvilt er jeg mye med venner eller familie. Jeg liker også å reise, å oppdage nye plasser.

10. Jenter får ikke den samme oppmerksomheten på sin idrett som guttene.Hva er dine viktigste råd for at kvinnesykkel skal bli mer populært blant media og publikum?
Syklingen vekker spesielt interesse når det er litt show rundt rittene, og når publikum er kjent med utøverne. Jeg tror en bedre profilering av utøverne vil skape mer interesse fra publikum og media.

11. Ladies Tour of Norway går i Halden i 2014. Hva forbinder du med Halden?Det første jeg tenker på når jeg hører Halden, er alle jentesamlingene jeg har vært på her sammen med resten av sykkeljenter fra hele landet. Vi var på festningen og hadde aktiviteter hele dagen.

12. Hva forventer du deg av Ladies Tour of Norway i 2014?
Jeg forventer meg en skikkelig folkefest, med masse glade mennesker som er klar for å se på sykkelritt. Jeg tror LadiesTour vil bli et kjempearrangement både for syklistene, men også for publikum og Halden by. Ellers forventer jeg knallhard konkurranse fra verdens beste syklister.

13. Hva er dine og lagets ambisjoner i LToN 2014?
Som et norsk lag i dette store rittet ønsker CK Viktoria å være med på å skape et innholdsrikt ritt, men også vise oss frem å bli lagt merke til. Jeg ønsker å være med å skape rittet, og sette lys på CK Victoria.

14. Til slutt, nevn tre ting som vi ikke visste om deg fra før.

A. Jeg drev med hest og ridning i omtrent 5 år, før jeg ga opp drømmen om hest.
B. Da jeg var 6 år falt jeg av sykkelen, og slo hodet så hardt at jeg mistet synet og var blind i flere timer.
C. Utenom syklingen har jeg et stort konkurranseinstinkt, og jeg hater å tape i spill og lek.

Solveig 3