Bli kjent med Emma Johansson

Vi er så heldige å ha med oss seks ambassadører for rittet, som alle kjører på et høyt internasjonalt nivå, og som vil representere sine lag under Ladies Tour of Norway.
Vi vil i ukene før rittet presentere hver enkelt ambassadør gjennom et portrettintervju slik at vi kan bli litt bedre kjent med dem.
Først ut av våre ambassadører er verdensèner Emma Johansson.

PORTRETTINTERVJU – EMMA JOHANSSON
Personfakta
Navn ; Emma Johansson
Alder : 30
Sivilstatus : gift
Fødested : Resele
Bor i dag : Tønsberg, Norge/ Zingem, Belgia
Klubb : Härnösand CK
Team : ORICA-AIS

Emma_2

Spørsmål
1. Fortell litt om bakgrunnen for at du begynte å sykle og når
Jeg har alltid sett opp til min eldre bror og fulgt hans fotspor. Som liten konkurrerte jeg på ski akkurat som han. Det ble mye hard trening på langrenn skiene og jeg syntes det var kaldt og tøft. Da broren min begynte å sykle MTB var det naturlig å teste dette også. Jeg likte friheten og treningen på sykkel og det ble min hoved gren. Jeg har mange mesterskaps medaljer på MTB i aldersbestemte klasser og jr. Da jeg skulle velge gymnasiet flyttet jeg til Skara og begynte på sykkel gymnasiet der, 800km hjemme fra som 16 åring. På sykkel gymnasiet måtte vi skaffe oss racer sykkel. Jeg hadde i begynnelsen ikke lyst å sykle landevei, men etter å ha blitt uttatt til landslaget og fått kjenne på team følelsen var jeg frelst. Mitt første MTB ritt kjørte jeg som 11 åring og det var først som junior jeg konkurrerte på landeveien.

2. Ditt beste sykkelminne?
Jeg har mange gode minner fra trening og konkurranse. Jeg elsker livet som syklist, men har inget spesielt minne som rager høyest. Jeg ønsker å tro at det beste minne kommer en gang i fremtiden….. OL sølvet i Beijing var stort og forandret mye, men ”the best is yet to come…”

3. Ditt verste sykkelminne?
Det har jeg glemt… livet går fremover. Toppidrett er brutalt ærlig og oppturene og nedturene kommer raskt.

4. Du er profesjonell rytter i Orica, fortell litt om laget?
Laget er australiensk og har både herre og dame lag. Vi i dame laget har støtte fra Austalian Institut of Sport (Olympiatoppen/SOK i Australia). Vi er 8 australienske rytter, en italiener, en hollender og meg. Laget har som mål å fremme damesykkel i Australia.

5. Vi arrangerer også et mosjonsritt for kvinner i tilknytning til UCI-rittet
Hva er dine beste tips til jenter i alle aldre som ønsker å komme i bedre form ?
Ha kul! Det tar tid å komme i form og nå sine mål. For meg er det viktig å ha det gøy på veien. Nyt utfordringen og ros deg selv når du har gjort noe bra.

6. Hva og hvem har betydd mest for deg i din sykkelkarriere så langt?
Min familie er veldig støttende og betyr mye. Jeg har hatt foreldre som har latt meg følge drømmen min uten å legge press på meg.
Under mitt internasjonale gjenombrudd har støtten og erfaringen Martin, min mann, gitt meg gjort veien opp kortere.

7. Hva er dine best råd til unge jenter som vil satse på en sykkelkarriere?
Det er mer press på oss jenter for å lykkes på flere arenaer en gutta. Er du tydlig på hva du ønsker med syklingen din og griper de sjansene som dukker opp er det enklere for omverdnen å godta utradisjonale valg som å bli dame syklist.
Reis ut i verden, konkurrer og bygg opp erfaring.
Det tar tid å bli god…. jeg var 24 år før jeg fikk mitt gjenombrudd. Ha tolmodighet.

8. Hva er dine karrieremål på sykkel?
Jeg ønsker å vinne VM, OL og Ronde Van Vlaanderen.

9. Når du ikke sykler hva liker du å bruke tiden til?
Jeg ser familie og venner veldig skjelden, så jeg liker å holde kontakten med de på Skype.
Eller setter jeg pris på en god kopp kaffe, slappe av og se film.
Jeg har ingen spesiell hobby utenom syklingen som tar det meste av min tid.

10. Jenter får ikke den samme oppmerksomheten på sin idrett som guttene.
Hva er dine viktigste råd for at kvinnesykkel skal bli mer populært blant media og publikum?
Personlig forsøker jeg å være tilgjenglig for media og fans slik at flere kan få innblikk i vår idrett. Tror ikke vi dame syklister kan gjøre så mye mer en å engasjere oss i sosiale medier og media, støtte opp om de som organiserer løp og sponsorer.
Skal vi få en forandring må damesykkel på TV, så flere ser at damesykkel har en underholdningsverid og er like spennende som hos herrene.
Dette er vanskelig…. man får raskt diskusjonen ”høna eller egget”.

11. Ladies Tour of Norway går i Halden i 2014. Hva forbinder du med Halden?
Har enn så lenge få minner og forbinder ikke Halden med noe spesielt. Håper Ladies Tour of Norway kan forandre dette! Halden for meg er en by jeg passerer når jeg reiser til Sverige.
I fjor syklet jeg gjennom Halden på vei til Sverige. Halden sentrum, bryggen og festningen var flott. Jeg er sikker på at Halden kan skape en fin ramme for et stort internasjonalt sykkel løp. Jeg ble også overrasket over hvor vakkert og fint det var å sykle i området. Det kommer til å blir flere treningsturer i Halden området for min del.

12. Hva forventer du deg av Ladies Tour of Norway i 2014?
Det er alltid spennende med nye løp på kalenderen. Halden og området rundt har vakker norsk natur. Jeg forventer at Halden viser opp det beste av Østfold. Vi er flere i dame feltet som gleder oss.
Jeg forventer også at vi syklister kan skape en fartsfylt folkefest og bidra til at dette kan bli et arrangement for fremtiden.

13. Hva er dine og lagets ambisjoner i LToN 2014?
For meg er dette nesten hjemme bane… Norge og Sverige…
Jeg konkurrerer alltid for å vinne. Det blir tøft å vinne sammenlagt. Jeg skal gjøre mitt beste og håper å sette preg på løpet.

14. Til slutt, nevn tre ting som vi ikke visste om deg fra før.
A. Jeg tisser alltid 10min før start.
B. Jeg liker å være privat og kan bli sliten av å dele livet mitt med media.
C. Jeg liker norsk brunost.

Emma_3