Beskrivelse av 3. etappe

Etappe 3, Svinesund-Halden 154 km : Ingen hvile i søndagens avslutning

Søndagens tredje og avsluttende etappe av LToN blir på ingen måte noen hviledag for rytterne. De 154 kilometerne fra den gamle Svinesundsbroa til målet i Halden er rittets ”Kongeetappe” – eller kanskje ”Dronningetappe” her.
Mye blir da capo av fjorårets avslutning, men finalen i Halden ser annerledes ut og blir en nyhet for damene.

Etappen går ut og inn av Sverige flere ganger, og med start midt på grensen er dette også noe spesielt ved avslutningen. Innledningen går sydover til Strömstad, og den første bakkespurten kommer ved Daftö camping etter 31,4 km – straks syd for feriebyen.

Når rytterne deretter kjører innover i landet blir det også noe mer kupert. Ved første grensepassering inn i Norge har man kjørt 53,4 km. På denne etappen kjemper man også om den spesielle grensetrøya som avgjøres ved resultatene fra de to grensespurtene – den andre på Kornsjø etter 97,5 km.

Det er ytterligere to bakkespurter – en i Norge og en i Sverige. Den første ved Glende etter 59 km er ikke så veldig hard. Her stiger det moderate 3,5 prosent over 2,2 km. Dagens siste bakkespurt kommer like etter at man er tilbake i Sverige ved Vassbotn. Bakken opp til Stabäckehult er 1,6 km med 4 prosent stigning i snitt.

Vanskeligere er kanskje det rundt 7 km lange gruspartiet som venter på svensk side før man kommer inn på veien mellom Ed og Halden. Rytterne passerer Prestebakke etter grenseovergangen ved Kornsjø før de følger riksvei 22 nordover til Halden med unntak av en liten sving gjennom Fredriksten festning.

De avsluttende rundene runt Rødsberget viste seg ifjor å være tøffe, og selv om de ser litte annerledes ut i år blir de nok også i år avgjørende. Dette er jo også rittets klart lengste etappe.
Selve oppløpet er noen få meter kortere enn ifjor og litt smalere. For ett år siden var det amerikanske Megan Guarnier som spurtslo Marianne Vos og Ellen van Dijk her foran et stort publikum.

Hvem det blir i år gjenstår å se…