Beskrivelse av 1. etappe

1.etappe gjennom Indre Østfold: Tøffere start enn mange tror

LToNs første etappe på fredag går gjennom Indre Østfold med start i Rakkestad og mål på Mysen. Den er på 128 km og er betydelig hardere enn mange kan tro ut fra løypeprofilen.

Jeg er svært usikker på om det blir et samlet felt til mål her, sier prosjektlederen og speakeren Kjell-Erik Kristiansen som har designet denne dagens løype.
– Løypa har flere korte, harde bakker som iblant kommer tett på hverandre. Det gjør at det blir vanskelig å kontrollere feltet. Spesielt er terrenget fra Spydeberg til Askim tungt, og her finnes det muligheter til å sprenge feltet, tror Kjell-Erik.

Starten går i Rakkestad, som igjen spiller en rolle i LToN. Herfra kjører man rett nordover forbi Eidsberg kirke og Slitu. Etter 29 km kommer den første spurten i Skjønhaug som ligger i Trøgstad kirke.
Deretter fortsetter rytterne mot Askim med en tung bakke opp fra Mønster bro. Etter Tosebygda svinger man til høyre mot Solbergfoss og etter 5 km kommer den spektakulære passeringen over kraftstasjonen og Glomma for første gang.

Løypa gjør nå en nordlig runde der man kjører inn i Akershus en kortere periode med passering av blant annet Ytre Enebakk. Etter langningssonen ved sydenden av Mjærvannet tar rytterne Lysernveien mot Spydeberg.
Herfra går det oppover forbi Hovin kirke mot dagens bakkespurt ved Skoro. Kanskje ikke den tyngste bakken, men en mulighet til å strekke feltet foran den andre passeringen av Solbergfoss og det kuperte terrenget helt fram til Askim, der dagens andre spurt kommer ved Idrettsparken.

Veien til de avsluttende rundene i Mysen er ganske rask, og mange av rytterne kjenner den avsluttende runden fra forrige gang. Nå kjører man 2 runder i denne tekniske runden som blant annet inneholder en bakke opp til Folkenborg på hver runde. Nytt i år er at gruspartiet som ble kalt ”Gunnars vei” har fått asfalt.

Spurten går i lett motbakke og er ganske tung. Det avgjørende kan bli den siste svingen før oppløpet. Her må man holde seg godt plassert. Det gjorde belgiske Jolien d’Hoore som vant her i 2017.