Battle of North – ”damenes Tour de France”

Skandinavia får ”damenes Tour de France” på sykkel når Danmark, Sverige og Norge slår seg sammen og introduserer WorldTour-rittet Battle of North i 2021. Et helt nytt konsept med 10 etapper over 11 dager.
Det er Ladies Tour of Norway, WorldTour-rittet i Vårgårda i Sverige og det danske sykkelforbundet som står sammen bak nyvinningen.

Et meget spennende konsept som jeg ser fram til, sier den tidligere verdensmesteren og storstjernen Marianne Vos fra Nederland som vant samtlige etapper i Ladies Tour of Norway ifjor.
For hit kommer hele verdenseliten for damer, rittet kommer til å distribueres live på TV til hele verden, og det blir en unik mulighet til å vise fram det beste man har av natur, kultur og idrett fra både Danmark, Sverige og Norge.
Samtidig blir Battle of North en stor motivasjon for de nordiske sykkeljentene som nå får det tøffeste etapperittet på WorldTouren i sin egen bakgård.

– Vi regner med hele verdenseliten på plass, millioner av TV-tittere og selvfølgelig også tusenvis av tilskuere langs løypa, sier Roy Moberg som er rittdirektør for Ladies Tour of Norway idag.

Battle of North er et unikt samarbeidsprosjekt mellom de tre landene. LToN kom med initiativet, og de to andre landene var ikke sene om å henge seg på.
Vårgårda i Sverige har lengst tradisjon med å arrangere løp på det høyeste nivået for kvinner, og de ser nå mulighetene til å utvikle dette ytterligere.
Danmark har lenge ønsket seg et dameritt på WorldTour-nivå, men de har så langt ikke fått det. Nå kan de også skryte av at de beste damene kommer, samtidig som de forbereder seg til Tour de France-starten for herrer i 2021. Dette blir det første WorldTour-rittet for damer i Danmark.

For de skandinaviske sykkeldamene blir dette også et stort løft. Norge har gjort det bra i år, senest med etappeseire til både Emilie Moberg og Vita Heine i Tour of Uppsala. Dessuten plasseringer blant de 10 beste i WorldTouren for Susanne Andersen i sitt nye lag Team Sunweb.
Sverige har flere bra syklister med Emilia Fahlin som den største stjernen nå. Hun ble nummer 4 på VM i Innsbruck ifjor og kjører for franske FDJ.
Danmark har mange toppsyklister også på damesiden. Amalie Dideriksen har vunnit VM flere ganger og kjører for topplaget Boels-Dolmans i Nederland. Dessuten er Cecilie Uttrup på vei mot verdenstoppen og flere andre er straks etter.

– Vi jobber med de største TV-stasjonene i de tre landene, og også på dette området blir det selvfølgelig et unikt samarbeid som de finner svært interessant og spennende, sier Kjell-Erik Kristiansen som er medieansvarlig for LToN.

Rittet kommer antagelig til å ha tre etapper i Danmark, tre i Sverige og avsluttes med fire etapper i Norge i 2021. LToN og verdenscupen i Vårgårda går inn i det nye Battle of North, og rittet kommer til å arrangeres i august – samme tidsrom som Sverige og Norge har sine WorldTour-ritt for damer idag.
LToN er for øvrig Norges eneste WorldTour-ritt på sykkel idag. Alle andre ritt er rangert i en lavere kategori av UCI, det internasjonale sykkelforbundet.